//Little Sweet Girl


Holla!

1 2 3

My Baby Boo




Tinggalkan Jejak



Past Posts



Credits

© 2013 - Full Template by Anugerah Salsa and the basecode from Arrien Amani . Cute icon from Pixel.
Betapa Indahnya Kasih Allah Terhadap Kita
Ahad, 19 April 2015 | 1 Magic (s)
Isi titik-titik di bawah ini (mohon dijawab dengan jujur di dalam hati kita masing-masing)
1. Allah menciptakan TERTAWA dan ...
2. Allah itu MEMATIKAN dan ...
3. Allah menciptakan LAKI-LAKI dan ...
4. Allah memberikan KEKAYAAN dan ...
Majoriti kita akan menjawab:
1. MENANGIS
2. MENGHIDUPKAN
3. PEREMPUAN
4. KEMISKINAN
Betul tak??? Untuk mengetahui apakah jawapan di atas itu benar atau tidak, jom tengok jawapan tersebut dengan rangkaian firman Allah SWT dalam surat An-Najm (53), ayat: 43-45, dan 48, sebagai berikut:
1. "dan Dia-lah yang menjadikan orang TERTAWA dan MENANGIS." (QS. 53:43)
2. "dan Dia-lah yang MEMATIKAN dan MENGHIDUPKAN." (QS. 53:44)
3. "dan Dia-lah yang menciptakan berpasang-pasangan LAKI-LAKI dan PEREMPUAN. " (QS. 53:45)
4. "dan Dia-lah yang memberikan KEKAYAAN dan KECUKUPAN." (QS. 53:48)
Ternyata jawapan kita umumnya BENAR hanya pada no. 1-3. Tapi, jawapan kita untuk no. 4 umumnya KELIRU.
Jawapan Allah Ta'ala dalam Al-Qur'an bukan KEMISKINAN, tapi KECUKUPAN.
Subhanallah.. Sesungguhnya Allah Ta'ala hanya memberi KEKAYAAN dan KECUKUPAN kepada hamba-Nya.
Dan ternyata yang "menciptakan" KEMISKINAN adalah diri kita sendiri. Hal ini biasanya kerana ketidakadilan ekonomi, kemalasan, mungkin juga kerana kemiskinan itu kita bentuk di dalam pemikiran kita sendiri. Itulah hakikatnya, mengapa orang-orang yg sentiasa bersyukur; walaupun hidup tidaklah mewah ia akan tetap tersenyum dan merasa cukup, bukan merasa miskin.
Jadi, marilah kita bangun rasa keberlimpahan dan kecukupan didalam hati dan fikiran kita, agar kita menjadi hamba-Nya yg selalu BERSYUKUR 

*translated and c/p from page Kartun Muslimah


Assalamualaikum and thanks for reading!

Dimana Letaknya Keadilan Allah?
Rabu, 18 Februari 2015 | 0 Magic (s)
Seseorang yang sedang bersedih, ingin mengeluh ke seorang Ustaz yang terkenal ilmu & imannya. 
" Ustaz, dimana ini keadilan Allah SWT?.
Sudah lama saya terus memohon padaNya namun tidak juga dikabulkan. Saya solat, berpuasa, bersedekah, berbuat segala kebajikan, tapi tidak satu pun keinginan saya dikabulkan.
Padahal seorang teman yg ibadahnya kacau balau, bicaranya membuatkan orang sakit hati, akhlaknya hancur, tapi apa yang dimintanya termakbul dengan cepat. Kenapa Allah ni tak adil ustaz? "

Ustaz: "Hehehe. Pernahkah kamu didatangi pengemis?".
"Ya pernah, sudah tentu " kata orang itu serius.
"Cuba bayangkan , jika pengemis itu menakutkan, samseng, bertindik, nyanyiannya buat kita rasa pening, kamu buat apa pada pengemis tu?"
Orang itu menjawab, "Kalau macam tu, saya akan terus berikan duit kepadanya supaya dia cepat2 pergi"
"Ok, kalau pengemis tu bersuara merdu,nyanyiannya menggetarkan jiwa dan penampilannya kemas. Apa yang kamu akan lakukan?"
"Saya akan nikmati nyanyiannya sampai lagunya selesai, lalu saya minta  dia menyanyi lagi sekali lagi dan ulang lagi..", kata orang itu tertawa.
Begitu juga dengan apa yang Allah lakukan kepada kita.
Kalau ada manusia yang berakhlak buruk dan tidak melakukan apa yang diperintah Allah, 
mungkin Allah akan perintahkan kepada malaikat, "Cepat berikan saja apa yang dia minta. Aku muak dengannya"
Tapi kalau yang memohon adalah hamba mukminin soleh, rajin ibadah, rajin beramal & bersedekah, maka mungkin saja Allah SWT berfirman kepada malaikatNya : "Tunggu. Tunda dulu apa yang dia minta, Aku menyukai doa-doanya, Aku menyukai esak-tangis nya. Aku tak ingin dia menjauh dari Ku setelah mendapat apa yang dia minta. Aku ingin mendengar tangisannya kerana Aku sangat menyukainya"
Bukankah disukai Allah SWT adalah tujuan kita HIDUP & tujuan kita MATI?
Selalulah BERSANGKA BAIK pada Allah Azza wa Jalla kerana kita sebenarnya tidak pernah betul-betul tahu apa yang terbaik sesungguhnya bagi kita.
Untuk renungan kita semua. Semoga bermanfaat.

* story credit to : Link
* translated from Bahasa Indonesia to Malay :) 


Assalamualaikum and thanks for reading!

New Life in Maktab
Jumaat, 21 November 2014 | 1 Magic (s)




Huh! Hi and annyeong :) Wah dah dekat seabad dah ye blog ni nampak kekosongan . Haha maafkan saya sebab membuatkan anda semua tertunggu-tunggu entry terulung saya ni *tepuk nyamuk . Ok perasan. Hmm so how's your iman today ? Turun ke naik ? Semoga sentiasa dalam keadaan baik ye . Hmm tiap-tiap hari kita cuci baju takkanlah cuci hati pun susah , ye tak ? :) *wink wink

Ok . Hmm memandangkan tahun ni aku tak cerita apa pun pasal those things that happened to me , so I would like to share with you guys. Pasang telinga okay  Baca dengan tekun okay. Haha ok baidewei (by the way) , cuti sekolah dah start as MRSM cuti seminggu awal daripada sekolah kementerian. Tapi baru nak tulis post hari ni hohoho cause why ? because saya malas . Ok whatever no one cares.

I am officially an MJSC Serting student since 3/2/2014. Menjadi penghuni RAA 14 which is my room and another 3 form 1 students. Roommate bertuah saya namanya Fizah, Syiqin and Meeza. Kami hidup bahagia seperti sebuah keluarga bahagia. Walaupun macam ada salahfaham time awal-awal dulu, tapi percayalah, kitorang gaduh-gaduh manja je . Ceh haha. Ok This is the picture of us :)



Ok kat Serting ni ada 12 homeroom for every form. Homeroom ni pulak is like keluarga angkat lah. So aku dalam homeroom Hikmah 1. Aku ada 11 'adik-beradik' which is my own classmate and 1 'ayah' who is a PJ teacher. My class is 1 Al-Haizam a.k.a Hazemine ok awesome tak,awesome tak . Cool right ? haha ok classmate aku ni baik-baik semua, macam-macam perangai jugak. Cikgu pun kadang-kadang fed up dengan perangai childish kitorang. Sorry ye cikgu , we love you xoxo ♥ So time last day tu adelah tangkap-tangkap gambar, selfies hoho. Ok ni gambar osem kami , tolong jangan menangis kerana terharu.





Ok kita boleh lihat bahawa budak laki kelas saya tak suka tangkap gambar . Ok .  So pasal batch pulak . Hmm just 2 words to describe them :')

Incredibly awesome
Hmm nama batch pun belum decide lagi, design baju batch pun masih terumbang-ambing. But it's okay, we have another 4 years to discuss it together , right ? :) The sad thing is , tahun depan kurang dah sorang. Syaf nak pindah MRSM Parit :'(  Btw, good luck in the future and be the best in your new school okay. Insyaallah kitorang kat sini akan lupakan kau as fast as we can haha joking kitorang kat sini akan sentiasa mendoakan yang terbaik untuk kau. May Allah shower you with His blessings and happiness ! :)

*Ok ni gambar budak perempuan je boys biar la diorang ceh kejam .

Ok that's all from me. Dimohon agar awak,awak,awak dan awak tu tak bosan membaca post ni ye cause I know this post is panjang gedebeh ok mianhae :) Wait for my new entry ya hehe *mentang-mentang dah cuti sekolah,kau ingat kau dah bebas? Go and finish your holiday task!! * Hm lihat,lihat, betap baiknya guru-guru MRSM Serting kerana memberikan kami buah tangan . terharu tahu :') 


Assalamualaikum and thanks for reading!


Newer Post
Older Post