//Little Sweet Girl


Holla!

1 2 3

My Baby Boo
Tinggalkan JejakPast PostsCredits

© 2013 - Full Template by Anugerah Salsa and the basecode from Arrien Amani . Cute icon from Pixel.
Marhaban Ya Ramadhan
Jumaat, 20 Julai 2012 | 0 Magic (s)
                                          Hari ni adalah hari pertama aku berpuasa tahun nih........rasa best jugakla sebab dpt buat solat tarawih....al-maklumlah............ramadhan al-mubarak kan sekali setahun,jadi aku tak nak melepaskan peluang (acece) nak solat tarawih......

tapi,aku memang tak sabar-sabar nak beli baju raya baru.........muehehee..............orang sebok2buat ibadah,aku pulak pikir pasal raya..........hoho........memandangkan sekarang ni bulan ramadhan,aku tau,mesti korang ada terfikit tentang malam lailatul qadar......malam lailatul qadar adalah malam yang lebih baik drpd seribu bulan........haa.........byk giler kott.........ni adalah artikel yang diambil drpd http://hazrilhafiz.blogspot.com/2011/08/tanda-tanda-malam-lailatul-qadar.html :
Kata sesetengah ulama, Lailatulqadar berlaku pada satu malam tertentu seperti malam 21 dan 23 Ramadan. Ini menurut Imam Syafie r.a dan sesetengah ulama kerana ada hadis Bukhari dan Muslim yang menceritakan Lailatulqadar berlaku pada malam tersebut sehingga Rasulullah saw sujud dan dahinya yang mulia masih berlumuran tanah pada malam itu. Ada sesetengah ulama, tidak menentukannya secara pasti dan ada juga ulama terutama dari kalangan para zuhad dan sebagainya mengira dengan hari permulaan puasa.
Menurut mereka sekiranya permulaan puasa jatuh pada hari :
  • Ahad atau Rabu = Lailatulqadar ialah pada hari yang ke-29.
  • Jumaat atau Selasa Lailatulqadar ialah pada hari yang ke-27.
  • Khamis = Lailatulqadar ialah pada hari yang ke-25 Ramadan.
  • Sabtu = Lailatulqadar ialah pada hari yang ke-23.
  • Isnin = Lailatulqadar ialah pada hari yang ke-21.
Demikianlah kaedah yang diguna pakai oleh sebahagian ulama termasuk Imam Abul Hasan r.a. Tegas beliau: Aku tidak pernah terlepas malam Lailatulqadar tersebut dengan menggunakan kaedah ini.
Tanda Dan Alamat
Tanda dan alamatnya adalah banyak, antara lain malam itu sendiri berlalu dengan penuh keheningan dan tenteram, angin bertiup lembut sepoi-sepoi bahasa dan esoknya, pada pagi hari kelihatan langit agak redup dan cahaya matahari tidak begitu menyinari ruang angkasa dan macam-macam lagi.
jadual sempena ramadhan al-mubarak....ustazah aku pun kata macam gambar kat atas ni.....bulan ramadhan yg ada 30 hari tuh dibahagikan kepada 3 bahagian : kerahmatan,kemaafan dan pelepasan dari azab api meraka (haha....stail johan ckp meraka)......bak kata sebuah page di fb :

Label: ,

Catat Ulasan


Assalamualaikum and thanks for reading!


Newer Post
Older Post